El passat dijous 28 de novembre es va realitzar la Cloenda del III Congrés Català de la Cuina a l’auditori del Palau de la Generalitat. L’acte va estar presidit per l’Honorable Sr. Quim Torra, President de la Generalitat de Catalunya;  i va comptar amb la presència de l’Honorable Sra. Alba Vergés, Consellera de Salut, i l’Honorable Sra. Teresa Jordà, Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

 

La cloenda i les conclusions del III Congrés Català de la Cuina

 

  “El prestigi internacional de la cuina catalana és gràcies a haver sabut tornar a l’origen amb tota la creativitat” això és el que el President Quim Torra ha certificat en la cloenda del Congrés com a un dels “grans motius” que a convertit a la cuina catalana en una cuina de “prestigi i reconeixement” en l’àmbit internacional.

Gràcies a la feina i als esforços de molts cuiners i cuineres, la cuina catalana ha arribat a aquest punt “d’excel·lència i d’autenticitat”, i l’ofici de cuiner s’ha convertit en una “opció de futur i una opció professional de prestigi” per a molts joves que volen dedicar-se a la cuina.  El President ha assenyalat que “el nostre ADN és fer les coses bé i aquest és l’èxit de tots aquests anys” .

També ha fet saber la urgència de fer valdre les primeres matèries del país, és a dir, no només el treball digne dels pagesos, pescadors i ramaders, als quals se’ls deu tant, també de tots els restauradors i professionals de la cuina que, converteixen a Catalunya en un país viu. És important que qui decideixi tirar endavant el seu projecte de vida professional en el món de la gastronomia a Catalunya ho pugui fer, recalca el President Torra.

Per un altre costat, també ha intervingut la consellera Teresa Jordà que ha apuntat la necessitat de connectar els cuiners i els productors per tal de tenir un teixit agroalimentari més sòlid, més dinàmic i més competitiu. La Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha ressaltat el compromís que el Govern té per avançar cap a un sistema alimentari sostenible i que s’ha impulsat el Consell Català de l’Alimentació com a punt de tronada entre la recerca, la gastronomia, la innovació, el camp i la transformació alimentaria.

També ha participat la consellera de Salut, Alba Vergés, remarcant que no es pot entendre la salut sense una alimentació equilibrada i saludable. Una dieta saludable pot protegir d’una gran quantitat de malalties i ajudar a envellir en les millors condicions possibles. Per aquest motiu, la Consellera insisteix en la importància de les mesures que es porten a terme per combatre l’obesitat infantil, com la prova pilot amb consells saludables en dieta al barri de La Mina o el Pla de fruita a les escoles.

A més a més de les participacions del Govern de Catalunya, també s’han presentat les conclusions finals del III Congrés. S’han celebrat 35 activitats oficials en tot el territori Català amb més de 3.000 participants.

 

III Congrés Català de la Cuina

 

Fa ja 20 mesos que es va iniciar el Congrés i ha estat una eina per promoure l’anàlisi, el debat, l’intercanvi d’idees i la reflexió sobre la cuina catalana en els últims 25 anys.

A més a més, s’ha intentat donar resposta als reptes de futurs. Tractant aspectes diferencials de la cultura i els coneixements culinaris  i del corresponent patrimoni cultural, mitjançant la realitat del sector culinari i gastronòmic. L’objectiu: consolidar la fórmula d’èxit, millorar-la i garantir-la per les properes dècades.

 

En l’acte també han participat el director executiu del Congrés, en representació del Campus de l’Alimentació de Torribera, el Dr. Màrius Rubiralta (UB), i la coordinadora general del III Congrés i directora general de la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica (FICCG), Pepa Aymamí. També s’hi han lliurat les Mencions d’Honor del III Congrés.

 

El Congrés ha estat promogut per: la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica i el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona; amb l’impuls de les universitats de Girona (UdG), Lleida (UdL), Vic (Uvic-Central de Catalunya), Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i Oberta de Catalunya (UOC) i compta també amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya; les Diputacions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona i l’Institut d’Estudis Catalans.

 

I tu, t’uneixes a MultipliCat?

Consulta les botigues i restaurants que ofereixen producte de proximitat català!

Segueix-nos al nostre perfil de Facebook!