Les marques lleteres catalanes es recuperen i es posen al capdavant del mercat

Catalunya és de les comunitats autònomes que més producció lletera exporten dins i fora del mateix territori. No obstant això, l’any passat es va denunciar que més de la meitat de la granges que es dedicaven a l’explotació bobina de llet, a la corda fluixa dels números vermells. I per què? Per la falta de producció, ja que la majoria de compradors ja tenien clients fixos i deixaven a un costat molts altres.

Aquest any, gràcies a la Política Agrícola Comú (PAC), les explotacions bovines de llet a Catalunya han augmentat considerablement les seves produccions. I és que les xifres parlen per si soles. Aquest any els guanys de producció han pujat fins al 79%, és a dir, gairebé el doble que el 2018, que registrava un 49%.

La PAC ha ajudat la llet catalana

La PAC ha subvencionat el mercat català tant amb ajuts econòmics com de materials. Aquestes ajudes s’han enviat per una banda a les granges catalanes que més ho necessitaven, i també a aquelles que tenien més potencial de producció. Això ha desembocat en una baixada dels preus, fent-los més assequibles i atractius per als majoristes.
Aquests preus més estabilitzats dins el sector de la llet fan que els compradors siguin més indiferents a l’hora d’escollir entre un productor o un altre. D’aquesta manera també s’evita que hi hagi productors que puguin permetre’s vendre a preus més baixos –i competitius- mentre que d’altres es veuen obligats a vendre el producte a un preu més alt.