S’impulsa un nou projecte per minimitzar els efectes del canvi climàtic en el vi

Per molt que alguns ho neguin, el canvi climàtic és una realitat que ens afecta a tots en diferents nivells: desgel, fortes pluges, temperatures més extremes… Els humans no som els únics que notem que cada vegada fa més calor. I és que a tots els éssers vius els afecten aquests graus Celsius extra, i un d’aquests és el raïm i, en conseqüència, el vi.

 

L’increment de les temperatures, a causa del canvi climàtic, fa que plogui menys i faci més calor. I el resultat d’aquest trasbals de les condicions meteorològiques afecten la vinya, la qual produeix un raïm que durant la fase de la fermentació de la vinificació, surten vins menys àcids i amb una graduació alcohòlica més elevada. Però aquesta davallada de la qualitat del vi no ve donada únicament per la pujada de les temperatures; gran part de la viticultura exercida en els darrers anys ha provocat un empobriment en el nombre de varietats de vinya a conrear i, per tant, una erosió genètica dels cultius.

 

És per aquest motiu Departament d’Agricultura, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca en Tecnologia Alimentària (IRTA), ha decidit sumar-se a MINORVIN, un nou projecte sorgit de la unió de 16 centres de recerca de l’Estat espanyol amb la voluntat de minimitzar els efectes del canvi climàtic en la qualitat del vi.

 

El projecte MINORVIN procedirà a valorar un total de 51 varietats de vinyes minoritàries recuperades a Espanya, actualment infravalorades, i per avaluar el seu potencial per a mitigar els efectes del canvi climàtic en la viticultura. Els paràmetres a analitzar seran:

  • Resistència a la sequera.
  • Tolerància a les malalties fúngiques, com l’oïdi o el míldiu.
  • Potencial enològic per diversificar la producció de vi.

 

El Departament d’Agricultura actualment està al capdavant d’un dels tres subprojectes de MINORVIN, i dins d’aquest s’estudiaran les varietats minoritàries de les regions vinícoles catalanes -que són 8 de les 51 a estudiar en tot l’Estat-. És realitzaran anàlisis sensorials a través de diversos laboratoris i el Panel Oficial de Tast dels Vins de Catalunya.

Descobreix més AQUÍ.

 

I tu, t’uneixes a MultipliCat?

Consulta les botigues i restaurants que ofereixen producte de proximitat català!

Segueix-nos al nostre perfil de Facebook!