L’alternativa al gaspatxo és un menjar grec i, alhora, de proximitat

Amb la calor el que ve de gust és menjar coses fresques, com amanides de patata, granissats, un saborós gaspatxo… Però si et ve de gust canviar i descobrir nous gustos has de tastar el tzatziki, un plat molt versàtil i poc conegut provinent de la cuina grega i turca.

El tzatziki és un plat fet a base de cogombre, iogurt, suc de llimona i herbes aromàtiques que es menja en fred. Es pot servir com a sopa -si es fa més líquid-, o sucant-hi pa i verdures crues -com si fos hummus-, o com a salsa per amanir altres plats típics de la gastronomia de l’est del Mediterrani. Sigui com sigui, la frescor del iogurt, el toc àcid de la llimona i els petits trossos de cogombre cruixents fan que qualsevol opció és saborosa i refrescant!

Així doncs, si vols assaborir aquest plat en tota la seva esplendor encara ets a temps d’apropar-te al mercat, comprar cogombres -que fins al setembre encara són de temporada!-, i fer aquesta recepta ràpida, senzilla i elaborada amb producte de proximitat; tzatziki.

 

INGREDIENTS

  • 1 cogombre de proximitat i temporada
  • 2 iogurts grecs (làctics Ubach)
  • 1 dent d’all petit (o mitja dent si és gran)
  • Suc natural de mitja llimona
  • Menta o anet (eneldo en castellà) frescos
  • 2 cullerades soperes d’oli d’oliva
  • 1 culleradeta de vinagre
  • 1 culleradeta de sal

 

PREPARACIÓ DEL TZATZIKI

  • Primer cal pelar el cogombre per seguidament ratllar-lo. És aquí quan hem de valorar com volem que quedi el plat:

 

A) Espès tipus hummus: Caldrà posar la pasta en un colador, amb un bol a sota d’aquest, perquè el líquid del cogombre vagi escorrent-se, o bé posar la mescla en un drap i escórrer manualment.

B) Líquid tipus gaspatxo: No separem amb colador i, si encara volem una textura més suau, podem passar la mescla per una batedora. Així quedarà més lleugera.

 

  • En una batedora posarem l’oli i la dent d’all. Ho triturarem fins que l’all quedi completament desfet i tinguem un líquid homogeni. 
  • Barregem l’oli i l’all triturats amb el iogurt i el suc de mitja llimona. Hi afegim el cogombre -amb líquid o sense-, sal, pebre al gust, el vinagre i barregem.
  • Ha arribat l’hora de donar-li un toc aromàtic al tzatziki amb un bon grapat d’herbes. Els més tradicionals acostumen a fer servir anet ben trossejat, però d’altres fan servir refrescants fulles de menta
  • Un cop afegida la menta o l’anet, es barreja tot i després es pot guardar 30 minuts a la nevera perquè agafi més frescor o posar-se a endrapar!

 

 

I tu, t’uneixes a MultipliCat?

Consulta les botigues i restaurants que ofereixen producte de proximitat català!

Segueix-nos al nostre perfil de Facebook!